Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2007 10:13 - Колко да получават “даскалите”?
Автор: stranger Категория: Политика   
Прочетен: 13916 Коментари: 41 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди да започна по темата, ми се ще да попитам уважаемите читатели: колко от вас са имали съмнителното удоволствие да повикат “майстор” в къщи? /Поставям думата в кавички поради естествените съмнения, които изпитвам към тази категория хора. Моите “майстори” не само че се справиха “блестящо”, но и ми искаха още 2500 лв. Нещо било криво, отишла повече боя… Останах с впечатлението, че цените на латекса са пряко свързани с курса на петрола на борсата в Ню Йорк. Но за това – друг път/. И колко ви взеха? А дали проверихте квалификацията ми, използвайки общовалидните и установени от Министерството на труда и социалните грижи критерии за оценка? А след това получихте ли фактура за извършения труд? И дали въпросните лица са платили данък, социална осигуровка и пр. върху полученото?

Питам не за да се намирам на приказка, а за да илюстрирам двойния аршин, използван при оценяването на труда. Доколкото мога да преценя от скромния си опит, повечето намират за съвсем естествено да плащат солени суми на въпросните “майстори” или на таксиметровите шофьори. Но когато стане дума за образованието – а, не! Какви са тези заплати, дето ги искат? Ми то бива ли така? А уроците? А отпуските? Ама ха!

Излиза, че 1000 – 1500 лв. са нормална месечна заработка на плочкаджия /нищо лично, просто този пример ми хрумна/, а 650 лв. са много за “даскал”? “Пазарът регулира заплащането, в зависимост от търсенето и предлагането”, веднага обясняват “експертите”.

“Да, ама не!”, веднага на свой ред цитирам един виден наш журналист, известен с подвижните си гръбначни прешлени. Пазарът регулира търсенето на общи работници по строежите и затова те не хващат за по-малко от 30 – 40 лв. на ден. А в случай с учителите размерът на заплащане е установен административно и едностранно от правителството. И няма нищо общо с ръста на цените или с инфлацията. А ако искаме да използваме пазарните критерии, трябва да си припомним колко струва един т. нар. частен урок. Без да си кривя душата, аз плащам по 15 лв. за астрономичен час. Чувал съм и за много по-високи тарифи, но предпочитам да говоря само за неща, които познавам.

И какво излиза? При средно 20 часа седмично в училище, при една минимална цена от 10 лв. на учебен час /45 мин./, се получават 200 лв. седмично, или над 800 лв. месечно брутно възнаграждение. А при 15 лв. на час - над 1200 лв.  Тогава какъв е проблемът? Аз лично оставам с впечатлението, че исканията на учителите са повече от скромни.

Съзнателно не споменавам необходимостта от реформа на образованието. Това не е нещо ново и стои на дневен ред от поне 25 години. Но все ми се струва, че с нея трябва да се захванат не учителите, а онези симпатични лелки и чичковци, които седят в Народното събрание. А родителите, вместо да се сърдят на протестиращите учители, да си запитат народните представители, за които са гласували, какво, аджеба, ще направят, за да стане училището поне малко по-поносимо.




Гласувай:
0



1. анонимен - А сега една друга сметка
19.10.2007 10:44
Извинете предварително, че изобщо се осмелявам да смятам .... ама .... такава ми е работата.
Та ако приемем , че те дават скромните 4 часа т.н. уроци на частно следват , че те годишно прибират 24960.00 левчета , като им признаем необходимо присъщите разходи и сметнем данъка той се оформя за около 3893.76 , ако изобщо са решили че законите в тая държава важат и за тях би следвало да се се регистрирали със собствен булстат / глобата , че не са го сторили е заформена около 3000лв/ ще си внесат и осигуровки за да доизравнят с годишната декларация 1440.00 или месечно трябва да довнесат на хазната или на всички нас 444.48лв. Е обяснете ми те що ме крадат, като не ги внасят? Щото са учители ли? Щото са по-умни от мен ли? Чиста проба това си е КРАЖБА. СИВА ИКОНОМИКА и всички останали думички с които наричат и Косьо Самоковеца. Нищо, че са в малки размери. Апропо искам да обявя една кампания започната от НАП да привикват фирмите и да ги глобяват за еднодневни срокове , който всички са наясно че не е възможно да се спазят . Защото ако всички фирми се опитат да ги спазят НАП неможе да поеме декларациите. Глобяват за време когато софтуера им изобщо не е работил, но ние няма как да го докажем и чинно си плащаме глобите , за да има пари за учителите. А кой ще глоби учителите за това ,че не са се регистрирали като сомаоосигуряващи се лица, не са си подавали декларации и т.н.
Дори да махнем данъците ето примерните глоби:
Булстат : до 3000.00
Декларация за започване на дейността - 50.00
Декларация обр. 1 , за всеки месец : - 50.00
Годишна декларация обр. 6 : - 50.00
Деклариране с невярно съдържание или недекларирани доходи мин. 1000.00
Неиздадени касови бележки – около 800.00 лв е минимума.
Няма договор и касов апарат - изобщо няма да ги коментирам сумарно отиват в хиляди.
Сумарно за една година примерно - 5 500.00
Лихвата за невнесени данъци е около 14% - грубо сметнато - 500.00 лв
Лихвата за невнесени осигуровки е около 24% - 300.00. лв
Я да теглим чертата като бакали щото сме пости , не сме толкова интелигентни като учителите : 11 633 .00 на месец : 964.42лв укрити вноски към бюджета
Ако погледнем от страната на чистата им печалба щото държавата не ги е закачала : 500.00 / заплатата им / + 964.42 = 1 469.42 всеки месец !!!!!!!!!
Пак ще попитам. Защо ме крадат учителите ? Защо държавата им позволява да крадат? По привилегировани ли са.
цитирай
2. stranger - До анонимен 2
19.10.2007 10:48
Не отричам нищо от написаното от Вас. Проблемът е не в частните уроци, а в състоянието на образователната система. И заплащането на учителите е само част от него. А за данъците - то ако в България се плащаха данъци... ехееее, не страна, а рай щеше да бъде. Между другото, Вие редовно ли плащате данъци?
цитирай
3. анонимен - do stranger
19.10.2007 11:05
Ами те нали учителите искат уж висока заплата "ЩОТО ВЪЗПИТАВАЛИ ДЕЦАТА НИ" , ми що са ги възпитали да не внасят данъци. А пропо мен изобщо не ме инетересуват ВСИЧКИ , а мен самата и някои дето запълва публичното пространство с искания , който са за сметка на същата моя заплата и на данъците които аз внасям. Чисто персонално Аз и БЮДЖЕТЪТ. Ако им разрешат по-високи заплати , означава по-малко пари за мен. Няма да ги извади нито министърът , нито чиновника. Е ? Защо циганите няма да плащат ток , учителите данъци и т.н а всички те искат , от кого искат ? От мен ! От хората които отиват чинно и работят. Не ме интересуват Всички разбирате ли , кои каковото иска да прави, негова си работа. Но някои неможе да е нагъл да не си внася своите задължения , да иска от другите и да казва тая държава е смотана. Прекалено е. Имаше такава приказка Болен , здрав носи.
цитирай
4. stranger - До анонимен 4
19.10.2007 11:14
Не знам защо ми се струва, че въпросите Ви следва да бъдат отнесени пак до чичковците и лелките от НС. Казано по друг начин, въпрос на приоритети: дали искаме циганите да продължават да не си плащат и да ползват безплатно ток и всичко останало, или да имаме качествено образование. А може би искаме да купуваме, примерно, "евтини" BMW за парламента, да крадем всички и да слушаме как се разраства пазарът на яхти в страната?
цитирай
5. анонимен - до анонимната
19.10.2007 11:17
"Аз и Бюджетът", "Ако им разрешат по-високи заплати , означава по-малко пари за мен" - Държавна службица? Щото ако им увеличат заплатите, на мен няма да почнат да ми дават по-малко... И второ - не слагай всички под един знаменател. Ако всички учители даваха частни уроци и получаваха пари по схемата ти, не мисля че изобщо щеше някой да протестира ;)
цитирай
6. анонимен - Частни уроци та частни уроци
19.10.2007 11:24
Не всички дават частни уроци - не забравяйте началния курс. А и не всички от горния курс дават. Това не може да е определящ фактор. След като искате децата ви да имат някакво възпитание, което не сте успели да им дадете у дома, плащайте на учителите, които не само ще ги обучават, но и ще ги възпитават.
цитирай
7. ernesto - Виновна е мафията, поробила България
19.10.2007 11:57
която пет пари не дава за вас и нас и вижте ги - с триста зора пускат по някоя троха от огромната плячка, която окрадоха от България. Другарските групировки и бурените, отгледани под тяхно крило – мутрите разграбват страната ни отвсякъде /вкл. неплащане на данъци, осигуровки, мита и пр./ без милост и без граница, като плюскат прекомерно и/или изнасят печалба навън, т.е. не инвестират почти нищо за развитие на страната – пътища, образование, наука, здраве... Всичко останало - масовото неспазване на закони и неплащане на данъци от малки фирми и граждани е ответна реакция - това за тях е начин на оцеляване в условията на робство и чужда власт. Така че не слагайте от болната глава на здравата и не лъжете, че "народът" раждал корупция /защото давал/ и сривал икономиката /защото не плащал данъци/. Всичко е резултат от насилието на една чужда власт над народа ни. Трябва да се освободим, да спрем течовете и тогава всички заедно да делим общите неща. Тогава учителите ще се пазарят не шепа канибали, а с целия останал народ /който, убеден съм, ще е мноого по-щедър и много бързо ще намери пари, не за 100%, а за 200% /сетете се откъде/.
За целта ни трябва властта – цялата – законодателна, изпълнителна, съдебна, медийна – ние да пишем законите /с право да свикваме референдуми/, ние да ги прилагаме /като избираме и отзоваваме Глав. прокурор, Върх. съдии, "шерифите"/, ние да си говорим чрез медиите /а не да ни облъчват едностранно/, да избираме и отзоваваме министри - на финансите, образованието и др. /така е в много американски щати/.
Можем да го направим заедно – с политическа стачка, за няколко месеца. Тогава ще се роди България. С тия на главата и лекари, и учители, и пенсионери и горски стражари ще получите огризки под масата или във всеки случай много по-малко от това, което ще имате при власт на всички граждани. Да се самоорганизираме като граждани – вън от всякакви партии, синдикати и др- посредници – по най-простия начин - нещо такова http://edname4ta.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=274194&df=46&dflid=3
freeinf@gmail.com
цитирай
8. izvorche - ***
19.10.2007 12:18
Когато един учител си отвори у дома шкОла за частни уроци, той би трябвало да плаща данъци на държавата. Няма две мнения по въпроса. Но не единствено учителите работят, без да плащат данъци. На мен ми оправиха домакински уред. Майсторът го пипна за пет минути и поиска 20 лева. Квалифициран труд. И си е прав. Когато някоя загрижена майка ми се примоли да напиша едно есе за детето и, понеже тя не знае как и нямала време и прочие...а детето не искало на уроци да идва, но ей така да си получи наготово домашното...това не е ли пак квалифициран труд? И аз трябва да откажа, защото не е възпитателно детето да получи готово домашно, което то не може да напише по причини различни... Аз непременно трябва да го науча как дапише есе, а майсторът никога не ми обяснява каква част сменя, защо я сменя и колко струва. Просто я вади от куфарчето и после смята наедро. Но моля, той не е възпитател и работата му е да си свърши работата. Докато моята явно е дори и такава - да възпитавам родителя, че не бива да си урежда по тоя начин живота на детето...И коя фирма ми плаща тоя частен урок по родителство?

Не познавам учител, който да дава по четири часа уроци на ден. Това, като му се прибави към седмичния норматив, означава, че има 52 преподавателски часа(минимум). И само който не е говорил шест часа с леки прекъсвания, само той не знае как дишаш и как ти се чувства сърцето след подобно приключение.

Работата след училище е допълнително натоварване и е винаги за сметка на здравето. Защото подготовката за следващия ден никой не може да я направи вместо теб. Домашните няма кой да провери заради теб...тестовете, няма кой да ги набере ...и да не продължавам...А учителската професия е феминизирана отдавна заради непривлекателната заплата, а знаем колко " се плаща" за домакински труд в кухнята и колко време отнема той.

Получава се един омагьосан кръг: работим, за да поддържаме живота, купуваме лекарства, за да можем да работим; подлагаме на риск семейните си отношения, защото нямаме време за общуване у дома...

Всеки може да влезе в ролята на критик на професия, която не познава отвътре. А от педагогика разбира всеки. За съжаление:(((
цитирай
9. анонимен - оптимизъм
19.10.2007 12:24
Сега хубавото е, че децата без образование ще станат майстори и ще станат богати, икономиката ще процъфти и ще настане благоденстиве. И всичко това - благодарение на българския учител. Да живей!
Иначе Бойко Борисов ще оправи работата. Чух, че сам щял да им плаща надбавки всеки месец. Лошото е, че другите му пречат!
цитирай
10. lubitel - Решението с частните уроци е много просто:
19.10.2007 14:10
- дайте добри заплати на учителите за нормален живот, +
- нека работното им време в училищата да е както на останалата администрация - от сутрин до вечер - като през това време там те ще преподават, ще се подготвят за следващите уроците, ще проверяват контролни и прочие - но това ще става във училище, т.е. няма да тичат в къщи или в частни училища да дават частни уроци

Ха тогава и насила няма да можете да накарате учител на държавна работа да дава частни уроци.

А който иска да работи на частно - да работи!
Но легално и без да има право да е и в държавно училище.

Но това е само част от целия проблем . . .
цитирай
11. анонимен - а защо родителите не бойкотират ...
19.10.2007 15:32
а защо родителите не бойкотират частните уроци,щом са такъв проблем?познавам хора,които са се справили без чужда помощ.И наистина,не е нормално сами да търсят кой да пише темите на децата им,а после да се оплакват.Общо взето който е учил сериозно по даден предмет през последните НЯКОЛКО
цитирай
12. анонимен - години, се справя. Частните уроци ...
19.10.2007 15:38
години,се справя.Частните уроци са въпрос на личен избор,нали така?не е като да викаш майстор вкъщи,защото се налага.Не смятам,че учителят се забавлява кой знае колко по време на въпросните уроци.
цитирай
13. ninaantonova - А защо изобщо трябва да има частни уроци?
20.10.2007 07:51
Ако един учител си е свършил работата както трябва, значи не е необходимо да има частни уроци. Сега учителите дават пример - как трябва да се възпитава настоящото поколение! Стачката вече излезе извън контрол, децата ходят по кръчмите, по интернет залите, къде ли не, и какво ли не правят. Родителите се чудят как да вземат болнични, кой да гледа децата им. Защо в училищата не помислиха да направят някакви сборни паралелки, да преподават материала, за да не изпускат учениците от него? А какво са виновни учениците, че да им вземат от ваканциите, защото "Лидерите" не могат да се договорят с правителството, защото не разбрали, недочули, па като се осъзнали, ....решили, че им са малко 650 лева. Я стига с тия недомислици, май лакомията им взе връх. Заплатите трябва да се определят и дават според квалификацията на учителите. Колко от по-горе пишещите са учители? И как пишат? Без главна буква започват изречението, не знаят къде се пише запетайка, не оставят интервал след знак, изобщо за какво става въпрос? Да не казвам, че фъфкат когато следващата дума започва с "в", но учат децата как се пише правилно. Ужас!
Нищо против стачката им нямам, но всяко нещо си има граница. Айде стига толкова, да влизат в часовете и да си изпълняват задълженията, а не децата да са на улицата. Ако са в частна фирма, дали ще стачкуват? А онези които работят в частни фирми и са с 200 лева заплати, на кого да се оплачат, на арменския поп ли? Бясна съм, никога не съм писала толкова резки коментари, за което моля да бъда извинена.
Хубав ден желая на всички.
цитирай
14. sparhawk - Абсурдно е учителите
20.10.2007 11:12
да получават повече от преподавателите в СУ. Наглостта им вече граници няма. Подкрепях ги твърдо, докато министрите се държаха като неприкосновени пауни, но айде, вдигнаха заплатите, време е ония да се прибират. Горките дечица, сега ще им вземат от ваканцията.
цитирай
15. dantonov - След като правителството предложи ...
20.10.2007 12:37
След като правителството предложи средна заплата за педагогически кадри 650 лв. стачката трябваше да спре. Ако някой учител вземе да ме убеждава, че заслужава заплата 800-1000 лв. ще му кажа директно да си гледа работата! Това ще изкриви напълно пазара на труда в страната! Ако домакините и библиотекарите в училищата започнат да вземат по 400-500 лв. заплата, какво да кажат всички останали медицински сестри, социални работници, служители в сферата на културата и т.н. да не изброявам??? Това е просто смешно!!! И освен това 100% сигурно е, че качеството на обучение няма да се вдигне. Да не би изведнъж учителите по английски да научат английския, учителите по информатика да научат информатиката? Това са смешки. И родителите пак ще са принудени да плащат за частни уроци на децата си. Родителите не били задължени да го правят? А какво да правят като децата им са обучавани в повечето случаи от некадърни учители? Могат ли родителите да избират учителите в училищата? Могат ли да ги атестират?
цитирай
16. анонимен - Вземете например Sekirata
20.10.2007 13:18
Това е учител който ще възпитава Вашите деца и ние обществото ще имаме претенции към тези деца?
Ами та това е изтъкана от злоба, мръсотия и злъч жена, която едва ли може да възпита децата ни. Тя не знае какво иска, а камо ли да даде нещо позитивно на децата. Това е жена която е в не добро психично състояние, и не трябва въобще да възпитава и преподава на деца. Мястото й не е в училището. Къде, който както иска да си го интерпретира. Ето това е страницата й: http://sekirata.blog.bg/ Това не може да бъде учител, а познавате ли истински учители? Онези които дават душата си за децата, да ги научат и направят достойни граждани на страната си, и всеки един от тях да може да се именува "Човек" с главно "Ч", и да се гордее с това.
цитирай
17. segmadis - Някой от вас...
20.10.2007 15:33
Някой от всички вас, които писахте в този блог може ли да каже да аз бих станал учител??? Айде преди да почнем всички да говорим против хората да погледнем и нещата реално...не може аз да отивам да се опитвам да науча на нещо някой, който само за една вечер в БИАД дава повече отколкото аз взимам на месец (имам такива познати) ОСвен това за да си върши един човек качествено работата той трябва да има и подходящата мотивация. Знам че звучи изтъркано и малко материалистко ама в случая мотивацията е заплащането... който от вас ми каже, че работи само защото го кефи работата и не го интересува заплащането моля да ми превежда въпросната си заплата :) Последното беше в кръга на шегата, но хора....осъзнайте се най - накрая...в момента Франция и Германия са или май бяха блокирани от транспортната стачка....е не мисля, че е имало толкова злоба и такива настроения в хората против тази стачка. Спрете най - накрая да гледате в на другия човек паничката (това се учи още от най - ранна детска възраст), гледайте си вие как сте, а не кой искал по голяма заплата!!!
И друго...щом толкова ви пречат частните уроци...ами че те не са задължителни...аз как съм успял да влеза според вас??? Една минута нямам на частен урок, а в момента уча в университета, който тази година е с най - висок бал...да именно безизвестния СВУБИТ, който дори не е елитен според разбиранията на всички учили преди 20 години...да но ситуацията се мени. И колкото по - скоро се отърсите от злобата си и разберете, че живеем в динамично време, толкова по - скоро може и да се оправим. Друг е и въпроса "Защо позволявате на вашите деца вместо на училище да ходят по кафетата?" но това сами си го решавате.
Айде стига толкова съм писал и дайте да се замислим един път поне и да подкрепим наистина ближния, а не да се чудим как да му подлеем вода...така наистина до никъде няма да го докараме!!!
цитирай
18. zaw12929 - Тиква на площад / плет
20.10.2007 16:59
Тиква за министър Вълчев
подаряват учители от Велико
Търново.Но не са я донесли.
Затова ще провеждат митинги
и през следващата седмица,
докато им узрят тиквите
Като почнаха стачката,
управляващите посочиха
цифра за средна заплата,но
учителите,които искат 100
% не само ги нарекоха лъжци.
Посочиха че е 325 лева
дадоха 650 лева не ги искат
ще стачкуват, докато им узреят
тиквите и се проведат
предсрочни избори.
А тези местните ще
провалят,като в училищата
не ги разрешат.
Да се проведат от
новите управници
От своя страна тиквите
решили,докато не свърши
стачката да не зреят.
И децата не учат!
Виновен за зелените тикви?
Едно съображение: тикви не
внасяме,а това е причина за
недостиг на зрели тикви тази есен
zaw12929
цитирай
19. zvezda989 - prekaleno mnogo iskat y4itelite
20.10.2007 18:27
teq y4iteli nemogat li da precenqt 4e darjavata nqma tolkova mnogo pari 4e da dava na vsi4ki smqtaite kakvo 6te stane ako vsi4ki se dignat na sta4ka.A y6 teq y4iteli trqbva da ni y4at na vsi4ko,a nemogat da smetnat ne6to tolkova lesno kato tova 4e nemogat da stignat parite na na6ata darjava.i to za takava lesna rabota kato tqxnata.tai kato 4yx v y4itelskata staq v na6eto y4ili6te gospojite si imat klimatik i xybav televizor.ami pensionerite koito imat zaplata 100-150 leva ko te trqbva da lqgat i da ymirat li?
цитирай
20. анонимен - До dantonov и другите немислещи с главите си
20.10.2007 23:16
Ще ти кажа какво не правя сега с чист месечен доход от 258 лв. като учител по компютри.

1. Не си купувам нов компютър - изобщо. Карам 10 години със стария.
2. Поради това нямам възможност да сложа нова операционна система и следователно не мога да я преподавам на учениците, защото не я познавам.
3. Същото от т. 2 важи и за другите приложни програми, които трябва да преподавам.
4. Сам се сещаш, че всичкият софтуер, който изобщо ползвам е краден. Тъй както и мене са ме окрали с тази ниска заплата.
5. Тестовете, които трябва да дам на учениците, не ги давам, защото и училището е окрадено (тия дни в пресата се появи информацията, че 15-20 % от парите за училищата изобщо не стигат до тях). Поради тези кражби (да не говорим, че парите за образование изобщо са си малко) няма пари в училище нито за нов тонер, нито за нова хартия за принтера в компютърния кабинет. Поради това аз нито мога да отпечатам тестовете, които няма да дам на учениците, нито мога да ги науча как се работи с принтер (нещо, което е застъпено в ДОИ - Държавни Образователни Изисквания).
6. Няма да дам и от личния си доход от 258 лв. за септември да отпечатам въпросните тестове. Ха сети се защо!
7. Няма да отида в никой български или чуждестранен университет да повиша квалификацията си колкото и да ми/ви се иска това. Имаш ли представа колко често трябва да обновявам знанията си в областта на ИТ-технологиите и колко струва това?
8. Да не говорим за други "глезотии" като лек автомобил, собствено жилище, летни или зимни курорти, лекарства, нови дрехи (в смисъл на прилични, не Версаче), които също няма да си купя и от които също имам нужда както и ти имаш нужда.

И при всичко това, което няма да направя със заплатата си от 258 лв. ти ми казваш да си гледам работата!!!

А аз ти казвам, че ще я гледам, въпреки заплатата от 258 лв. Само че ще я гледам като за 258 лв. И в другото време вместо да подготвям нови уроци или тестове, или да изучавам нови програми, аз ще търся начин да изкарам на частно допълнителен доход. Защото може да си сигурен, че от компютри и електроника разбирам много повече от тебе (още от преди да се родиш!) и не разчитам на хора като тебе да ми дават акъл и да ми определят доходите.

За това вместо да пишеш глупости, вземи та стани един учител по каквото там те бива, пък тогава седни да пишеш да видим тогава как ще разсъждаваш и какво ще пишеш.

Защото на чужд гръб и сто тояги са малко.

А, и още нещо: Крайно време е българинът да разбере, че в пазарната икономика образованието е скъпа инвестиция (и като пари, и като собствени усилия)!

Образованието през социализма беше също като парното и здравеопазването - всички го плащат, а само някои го ползват. А сега, в пазарната икономика, трябва да плаща онзи, който ползва. И следователно и образованието, и парното, и здравеопазването стават все по-недостъпни за за все повече хора. От което произтичат и всички проблеми в системата. Калпавите управници само засилват проблемите без да могат да ги решат.

А за тия пари, които получават учителите, можеш да получиш само диплома, но не и знания. Обясних ти по-горе защо. Което и става на практика.
цитирай
21. petarpiperov - яйцето или кокошката
21.10.2007 04:15
Та да кажем кое беше първо малките заплати или частните уроци
цитирай
22. анонимен - Към анонимен №21, този с мислещата глава
21.10.2007 06:50
А защо трябва да получаваш повече, след като не знаеш и не си подготвен да го преподаваш? Защо изобщо си учител, питам? Това беше най-лошото сравнение което съм чувал до сега, по отношение за учителската стачка. Едва ли парите са ти проблем. Човек може да се подготви теоретически и да намери начин и практически, ако иска да знае, още повече ако му се налага да го преподава. Това е адсуртизъм и наглост, да не знаеш, да си търсиш оправдание, че някой друг ти е виновен и да искаш повече пари. Ето, за това повечето хора не са съгласни с учителите, защото има некадърни и безотговорни и на всичкото отгоре са и лакоми, и искат да лапат на гърба на кадърните. Но в България е така.
Така, че не говори за икономиката в България, подготви се по специалността си, за да си заслужиш парите. Ако си в чужбина, няма да вземаш и колкото наша чистачка в училището.
цитирай
23. dantonov - До анонимен 21
21.10.2007 08:55
По принцип не водя беседи с анонимни,но в случая ще направя изключение.
Тук удари на камък. Аз се занимавам с информатика от 21 г. Мисля, че познавам в детайли проблемите в бранша. Колкото до заплатите – смятам, че заплата от 650 лв. Е напълно достатъчна и достойна за трудът ти! Това да искаш 790 лв. – няма лошо, но на този етап не я заслужаваш! Не си мисли, че като напишеш точките, които си изредил някой ще ти повярва! Сигурен съм, и 1500 лв. Заплата да имаш – пак няма да дадеш пари за софтуер, а ще си го вземеш на черно. Колкото до компютрите в училищата – и това не е вярно, в повечето училища по разни програми обновиха повечето компютри служещи за обучение, примерно и в нашия град, който съвсем не е от големите, повечето училища имат добри компютри в кабинетите си по информатика! Тестовете са въпрос на желание, дори и да нямате копирна машина има и други варианти, предполагам ги знаеш не по зле от мен, колкото до принтерите – не това е най-важното, даже бих казал, че е излишно! По отношение повишаване на квалификацията – и това е блъф! Жена ми също е учителка и намира възможности да ходи по програми за повишаване на квалификацията, които се заплащат по разни европейски програми – е трябва да се търси, който търси намира! Колкото до глезотиите – при доход от 650 лв, на месец – ако и двамата в семейството сте учители – стават 1300 без лекторските – мисля, че е съвсем прилично! А апартамент, предполагам, че нямаш защото сигурно не живееш в родния си град, затова не се оплаквай! Просто всички останали не пасем трева, и ние живеем в същата държава, където и ти, и не си мисли, че можеш да заблудиш някого!
цитирай
24. dantonov - До petarpiperov
21.10.2007 09:01
В никакъв случай причина за частните уроци не са малките заплати!
Некадърния учител и с малка заплата и с голяма заплата си е все некадърен!!!
Мога да ти дам и пример:
Мой познат, заможен човек, има две дъщери, които ги изпрати да учат в частен лицей в София срещи скромните 4000 евро на година на дете (общо 8000 евро годишно!). И не можах да повярвам, като видях дъщерите му на кандидатстудентските курсове по математика с Софийски университет, а освен това децата по вземали и частни уроци по математика от някакъв професор. Резултата – не бяха приети в СУ, а в НБУ! Това е нашето частно средно образование!
Не ми говорете, че обучението било задължително свързано с парите – господа, това не е вярно!
цитирай
25. анонимен - Veli4ka
21.10.2007 11:24
Стига с тия частни уроци бе! Само те са ви в устите. Частни уроци дават една супермини част от учителите. Предимно математици и филолози. Предимно от елитните училища. По малко от 2 процента от всички. Нали искате диферинцирано заплащане. Има го- чрез уроците. Аз не познавам нито един учител, който да дава частни уроци. Моето дете не е вземало такива. Влезе си само на пълна стипендия за отличен успех. Просто си учеше и си пишеше домашните. От много време се насажда паника сред цецата , че няма да влязат в университета без частни уроци. Това е мит. Дори отличниците се паникьосват и търсят учители от страх, не подозирайки, че и без тези уроци ще влязат. Другите не са чели изобщо през обучението и накрая се сещат, че ще кандидатстват или мама ги е накарала. И хайде на частните уроци. Някои деца не са свикнали да се готвят самостоятелно, ако не им стои на главата и родителят не ги изпитва ( което си е пълна глупост). Всеки трябва сам да се справя в живота. Това важи и за ученика. За колкото си научи- толкова да получи и да да не му плащаме уроците, предлагам. Вашите родели пращаха ли ви на уроци? Предполагам, не. И на моите не им е хрумвало.
Какндидат -студентът зубри теми наизуст, което му е във вреда. По-добре като не го приемат тази година, за следващата да се подготви сам. Библиотеките и Интернет са пълни с иформация за всичко. Но не. Наготово е по-лесно. Това е цялата работа.
цитирай
26. анонимен - Господин Дантонов,
21.10.2007 11:43
на Вас и за миг не Ви хрумна най- логичното обяснение. Че тези дъщерички не си учат уроците. Не учат, независимо в кое училище са били записани. Дори и при частните уроци има нещо, наречено САМОСТОЯТЕЛНА работа. След урока пак трябва да си научиш преподаденото сам. Никой не налива направо мозък. Явно тези момичета са разчитали на парите на татко, а не на своя труд.
Величка
цитирай
27. анонимен - До дантонов
21.10.2007 11:56
Дантонов, не си компентентен да коментираш учителския труд, това ще го правиш, ако си бил учител. За разлика от тебе огромна част от учителите са с по две висши образования, включително някои от тях са завършили информатика. По-добре ми кажи колко часа на ден децата ти стоят над учебниците и колко играят игри в Интернет, гледат филми и си чатят.
цитирай
28. анонимен - Моля да ми посочите
21.10.2007 12:17
наименованията на европейските програми, по които се е квалифицирала съпругата Ви безплатно, кога и къде са били провеждани . Много са ми любопитни темите на тези "квалификации".
цитирай
29. анонимен - До Lubitel
21.10.2007 12:33
Предложението ти е добро, но неизпълнимо. Защото учителят от първата смяна трябва да освободи терен за учителя от втората смяна. Иначе колегата му къде ще работи? На двора ли? И персоналният компютър на учителя е вкъщи. В училище компютрите са в кабинетите по информатика, т.е винаги са заети, защото учениците провеждат часове. Персоналният принтер на учителя също му е в къщи. Общият училищен се заплаща при използване. Може би трябва да се изгони едното училище, за да работи другото осем часа на място, м? Учителят така или иначе работи, какво Ви пречи, ако го прави у тях си. Представителите на много професии работят у дома си,на някои фирмите са им вкъщи или на двора, но срещу тях никой не скача.
цитирай
30. анонимен - Какви претенции имате към учителите?
21.10.2007 13:45
Недейте да имете "никакви". Те всички са светая, светих. А да не говорим за чистачкита с основно образование която ще взема в "общи линии" толкова колкото една новопроизведена даскалица, завършила с 3,33 успех висшето си образование, е може и 5,75, няма лошо, но ще е много смешно. Защото ЕНСК иска за начинаеща учителка - 512 - 570 лева, а за чистачката - 412 - 470. Идеално. Ако това се приеме, ще се обознача и ще искам ходатайство за чистачка, защото имам 30 години трудов стаж и ще надмина и начинаещата учителка по заплата.
Я стига бе, хора, ами професора в момента взема по малко от заплатата която искат синдикатите за в образованието за чистачката. Голямо сравнение - чистачка с основно образование и професора. Вие сте големи майтапчии. Що не спрете да ги дрънкате, и малко да се замислите. Живота не е само компютри.
Оня господин който не е доволен от неговите 258 лева, що не хване метлата, по ще му отива, а не да се жалва, че не си знаел урока и не можел да го преподава. Ами има чистачки които могат да работят по-добре от него на компютрите сигурно.
Я стига сте се дрънкали, ами вземете се хванете за работа, па я свършете. Явно имате много време за глупости, щом ги дрънкате в интернет пространството.
Учители, сричащи, злобни, мислещи само за пари - ще възпитават бъдещото поколене на Р. България! Ако вътре, дълбоко в душата си го нямаш доброто и онова което можеш да дадеш от себе си на децата, то никога няма да бъдеш истински учител, никога не можеш да бъдеш такъв. Затова в миналото е имало - Заслужил учител. Колко от Вас, дами и и господа могат да кажат - Аз съм заслужил учител?
цитирай
31. анонимен - Re
21.10.2007 13:57
Госпожо, вижда се, че си бягала от час още в първи клас. Иначе щеше да знаеш приказката "Гладна мечка хоро не играе".
цитирай
32. анонимен - Тя не е виновна
21.10.2007 14:00
Акълът и толкоз.
цитирай
33. segmadis - ...
21.10.2007 14:16
Злобарски народ сте си и такъв ще си останете....затънали сте някои от вас до гуша във злоба и после се чудите защо не можем да се оправим.
До анонимен...стискам ви палци да спечелите това, което искате. А за останалите, които сте толкова компетентни във въпросите против високите заплати...на вас ви стискам палци никога да не ви се наложи да работите за 300-350лв и в същото време да сте отговорини пред цялото общество!!!
ЛЕК ДЕН...продължавайте си така...явно е верен оня виц за българите в ада. Ето затова напуснаха една голяма част от младите в България...жалко че сте ограничени в своята злоба и не го забелязвате. Явно ви е добре само да коментирате....и то ако може само против нещата да говорите най - добре ще е!!!
Нямам пряко отношение към учителите, но вече съм бил досега на единия национален митинг...все пак и мен учител ме е изучил...а при вас злобарите май не си е свършил добре работата щом сте толкова против да взимат по - добри заплати...
цитирай
34. ninaantonova - В България всички имат нужда от високи заплати
21.10.2007 14:29
Не само учителите, лекарите също. Няма да говоря за пенсионерите. Нашите родители които имат по 40 години трудов стаж са с по 120-150 лева пенсии.
След като стандарта на живот е европейски, то смятам, че и заплатите трябва да са такива - европейски.
Всички смятаме, че "Горе" има корупция,, че се краде, и в основата на това е и нашата бедност. Сигурно е така, не споря.
Но трябва да се направят промени не само за учителите, а и за целия народ, а как да стане това? Иска се много трезва преценка, мъдрост и комбинативност граничещи с чистота на ума и душевен морал. Това е. Е има имного други елементи, които са необходими за изпълнене на тези т.нар. реформи.
цитирай
35. анонимен - Права сте!
21.10.2007 14:50
Но е добре да се започне от образованието. Да се увеличат часовете по правопис. По правоговор. По култура. По гражданско възпитание. По уважение към всички професии. По почит към възрастните хора. В извънкласни форми, ако трябва. Но- няма пари. Стигаме до същия порочен кръг.
По закон не може да се повтаря първи клас, дори детето да не е усвоило правописа. Преди такива деца са ги оставяли на "лятна работа". През лятната ваканция се е работело допълнително с онези, които по болест или други причини са изтървали учебен материал или просто не са били психически готови за това ниво на обучение. Ето откъде може да се намери допълнителна работа за пенсионерите. Докато учителите са в отпуск. И без това училищната база през лятото не се използва. Има пенсионери, които биха могли да спомогнат ограмотяването на децата, без да са били учители. Просто го могат. И ще им е приятно да общуват с млади хора. И по- малко ще мислят за неясното бъдеще и болестите си. Но- няма пари. Хайде друго- родителят да даде на пенсионера, особено ако е специалист по предмета сумата за един лекторски час, не я знам, май е 3.30 лв, вместо 15 лева за частни уроци. И да ползва празното училище. Защо не и физкултурния салон. Защо не и библиотеката, защо не и празните зали на близкото читалище, където сега има пунктове за спортни залагания и партийни клубове, които плащат минимален наем или изобщо не плащат?!
След това да продължим с лекарите. После - с театъра, музиката, изобразителното изкуство...
КУЛТУРАТА и ЗНАНИЕТО. "Народността не пада, там гдето знаньето живей"- замисляли ли сме се над това?
Едно по едно. Но да почнем с науката, защо не?
цитирай
36. ernesto - Срещу учителите плюят САМО членове и слуги на мафията
21.10.2007 15:07
Огромното мнозинство хора са на същия хал като тях - ограбени и обезправени от един и същи общ враг - другарската мафия, изгризала България. При ТЕЗИ заплати и при ТАЗИ образователна система всякакви възражения, претенции и "съображения" срещу учителската стачка са мафиотски вой, бранещ плячката, заграбената от всички нас.
Да се обединим и вземем държавата си от бандата - тя няма да пусне кокала, докато е на власт, а ние „отдолу” се борим поотделно и само със синдикални искания. Да искаме политически права - за пряка гражданска власт /преди партиите/. Това ще освободи България. Останалото е измама, господа синдикалисти. Да се самоорганизираме в движение за пряка власт - вън от партии и синдикати, които ни рзделят и охраняват режима, искайки само хляб, но не и властта от едни узурпатори, отстранили цял народ от управлението на собоствената му съдба. Без власт ще си останем просяци и ще получавама само подаяния /взети от други просяци/. Само заедно става - включете се http://edname4ta.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=274194&df=46&dflid=3
цитирай
37. vmitkov - Ернесто,
22.10.2007 00:39
Твоето предложение за пряка власт швейцарците са го осъществили отдавна и се нарича референдум. Някой да е чувал в Швейцария да има стачки? Може и да има, ама аз не зная. Пък и не ми се вярва да са нужни. А някой да е участвал на референдум в България от общонародно значение през последните 20 години?

Произходът на думата "партия" идва от латинската дума "парт", което означава "част" от нещо. Или с други думи казано, една част от обществото се отделя и се противопоставя на всички останали, за да... Познайте за какво! Нашите партии са много показателни примери.

21 анонимен много ясно е казал какво и защо не прави, въпреки че иска и може да го прави. Но го е поднесъл по начин, който немислещите злобари не могат да разберат. Или не искат да признаят фактите. Защо ли?

В един друг мой постинг (http://vmitkov.blog.bg/viewpost.php?id=123157) обясних защо ИСТИНСКАТА реформа на българското общество трябва да започне с образованието. Дадох и пример до какви резултати са довели по-големите инвестиции в образованието - до това, което сега наричаме българско Възраждане.

Но когато човек е именно невеж (защото някой му е внушил, че образованието е лошо нещо), или е прост (тоест не желае или не може да се учи), той нито може да разбере проблемите на цялото българско общество, нито на учителите в частност, нито може да осъзнае вредите, които нанася на българския народ и българската държава сегашната тройна коалиция. И му остава единствено да търси виновните там където не са. Или да завижда и да злобее.

Невежите и простите хора са винаги злобни и завистливи и никога не проявяват разбиране или милост, защото те не могат да се поставят на мястото на другия. Те не могат да разберат (независимо дали са управляващи държавата, дали имат частен бизнес или са просто роби на другиго), че когато плащаш на някого някакви пари ти директно му казваш какво очакваш от него за тези пари. Разбира се, че има хора, на които колкото и много да им платиш, те не могат да дадат повече от това, на което са способни. Но повечето знаещи, можещи и интелигентни хора ще ти дадат точно толкова, за колкото си им платил.

Или с други думи казано първичното е заплащането. И когато то е осигурено, съответните кадри лесно се намират. Ако заплащането е ниско - и кадрите ще са или калпави, или немотивирани. Ако заплащането е високо - калпазаните лесно могат да бъдат отстранени и заместени със съответните хора, но не повече!

От където следва, че ако искате повече и по-добре образовани хора, са нужни повече инвестиции в образованието. А щом инвестициите не само се орязват, но и се окрадват, това означава недвусмислено, че управляващите искат необразован народ. А необразованият народ е..., но това е друга тема.
цитирай
38. ernesto - Реформата на бълг. общество трябва да започне с вземане на властта от българските граждани
22.10.2007 13:02
Как, г-н Митков ще започне с образованието, като образователната политика не е в твои ръце, а в ръцете на шепа продажници, които пет пари не дават за образоването на този народ? Нещо повече - дават пари за неговото затъпяване, дезоринтиране, дрогиране и зомбиране. Първо - властта на гражданите, пък после лесно ще стане каквото трябва - на България - на нацията като цяло /не на шепа дебелаци/, ОК?
цитирай
39. анонимен - Illuffnon
19.10.2012 08:13
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avana if you are the onset of action seems to be faster Buy button and wait or 200. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avanafil Individuals who are taking at 8pm and then 100 sure that you are eligible to start. head to head. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>avana</a> I say this because a specific phosphodiesterase type seems to be faster the penis decrease in size and remove less.
цитирай
40. анонимен - Hydrocodone Liver Apap
25.10.2012 05:20
Ibuprofen Cold And Cough Risks Of Gestational Diabetes Developing Avg Charge Of Prescription Norvasc <a href=http://archive.org/details/OrderIndocinIndomethacin2550mgOnlineNoPrescription>Indomethacin 50 Mg Dosage</a>. How Long Does A Vicodin Expire Joint Supplements For Dogs Vitamin Coming Off Zyprexa Ralph Fiennes Weight Loss . Metronidazole H Pylori Omeprazole Neurontin And Weight Gain Postherpetic Neuralgia . Xenical Over The Counter London United States Panax Ginseng <a href=http://archive.org/details/TramadolOnlineNoPrescriptionFedex830>Prescriptions Order Cardura</a> Lotensin No Prescription Ebay Nlt Heartburn Myspace Tagamet And Herpes Shingles Outbreak Cialis Super Active No Prescription Drug Shop
цитирай
41. анонимен - What Does High Blood Pressure Because
25.10.2012 21:24
Should I Bring A Baby Aspirin Low Blood Pressure Cause Uti Diabetes Insipidus Images Diseases <a href=http://archive.org/details/OrderAmpicillin250500mgOnlineWithNoPrescription>Ampicillin No Prescription Pharmacy Counter</a>. Dc Chemical Peel Skin Care Viagra And Sports Performance Pulmonary Hypertension Pictures Of Prescription Cipro Doxycycline Mutual Generic Viagra In People . Testosterone Cyprionate Hormone Replacement Weight Loss Program For Men Cardio Workout . Escitalopram Oxalate No Prescription Per Pill Toprol Xl Pil <a href=http://archive.org/details/CarduraOnlineDoxazosin124mgNoPrescription>Doxazosin Mesylate 8mg Cardura Xl</a> Purim Story Book Of Esther Neal Barnard's Program For Reversing Diabetes 6 Lipitor Safety Muscle Pain And Weakness Good Blood Pressure Ovens
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stranger
Категория: Други
Прочетен: 144817
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 194
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930